Public cloud of private cloud?
Er zijn drie manieren om je IT-omgeving te beheren. Je kunt alles on-premise, ofwel 100% in eigen beheer op je eigen locatie hebben staan, je kunt naar een public cloud gaan, de cloud van bijvoorbeeld AWS of Azure. De derde optie is om je IT in een beheerde eigen omgeving bij een cloud provider te plaatsen, dit wordt een private cloud genoemd. Private clouds zijn, dedicated omgevingen bij een cloud provider, meestal met een stukje maatwerk om het naar de wensen van de klant te personaliseren.
Dit artikel legt uit wat een private cloud inhoudt en waarom het voor veel bedrijven een aantrekkelijk alternatief kan zijn.
ISO en NEN certificeringen
Bij on-premise (eigen beheer op eigen locatie) is de veiligheid altijd het meest ingewikkeld om in te richten. Behalve de expertise die je nodig hebt om je omgeving echt veilig in te richten heb je ook de certificeringen nodig die jouw klanten, commissarissen en auditors van je eisen. Certificeringen als ISO 27001 en NEN 7510 zijn absoluut noodzakelijk. Je omgeving erop inrichten, en daarna nog door het hele traject van de audit en de jaarlijkse her-certificeringen gaan is zwaar en heel erg kostbaar. Alleen grote organisaties, zoals banken, kunnen dit soort inspanning en investering bekostigen.
Dit is vaak één van de belangrijkste redenen voor organisaties om de keuze voor een private cloud te maken. Je brengt je IT omgeving naar een professioneel bedrijf, dat beschikt over de juiste certificeringen. Maar er zijn andere sterke motieven om te kiezen voor een private cloud oplossing:
- Door de IT-omgeving toe te vertrouwen aan een professionele organisatie krijg je ook bepaalde garanties met betrekking tot beschikbaarheid die veel moeilijker in-house te regelen zijn. Er komt een Service Level Agreement met vastgelegde afspraken over de uptime, maar ook over de service, de support, de updates indien relevant en het beheer van de systemen.
- En omdat alles in één enkele omgeving, bij dezelfde provider staat weet je ook precies waar je data staat, iets dat met een public cloud niet na te gaan is. Auditors hebben dan ook een aanspreekpunt en kunnen fysiek naar de locatie waar de systemen staan.
- Omdat de omgeving op maat wordt ingericht is het ook eenvoudiger om in diezelfde omgeving bij de provider zowel je nieuwere applicaties als de oudere systemen waar veel organisaties nog een tijdje mee door moeten gaan te laten draaien. In een public cloud zou je het beheer van je oudere systemen en je modernere applicaties wegens de veiligheid, los van elkaar moeten inregelen.
- Tenslotte is er een kostenaspect. Ten eerste heb je door de keuze voor een private cloud te maken met een eenvoudige en overzichtelijke facturatie van één enkele partij waar alles duidelijk is. De uiteindelijke total cost of ownership (TCO) van de omgeving komt een stuk lager uit, doordat een groot deel van de overhead zoals: veiligheid, certificering, maar ook koeling van de systemen, gedeeld wordt met andere gebruikers.
Een private cloud biedt de overzichtelijkheid en het maatwerk van on-premise IT, in combinatie met de flexibiliteit en de stabiliteit van de cloud. Het is niet vreemd dat private clouds, zoals die van Trans-IX in Nederland op dit moment de snelst groeiende tak van sport zijn in het IT-landschap.